Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
agataja napisał:
[quote]Krystian85 napisał:
agataja napisał:
W skrucie wiekszosc historii bedzie wygladala zapewne tak: w Polsce mialammialem rodzine, ale nie mialem jej za co utrzymac, bo nie mialem pracy lub mialem prace, ale i tak nie dawalo sie z tego wyzyc.

Tu w no jakos udalo mi sie znalezc prace, ale nie bylo latwo, bo zaczalem prace w polskiej firmie, ale mnie oszukali, wiec zostalem bez pracy i mieszkania.

Lub:
znalazlem od razu prace w norweskiej firmie. doceniali mnie bardzo i z tej okazji coraz to bardziej podnosili normy .

No moze nie do konca tak, a moze tak ? Hmm...
Wszystko w no potoczylo sie dobrze, zarabiam i stac mnie na wiele, ale w miedzyczasie rodzina mi sie posypala, bo rozlaka zbyt dlugo trwala, a zona nie chciala tu przyjechac.
...bo rozlaka trwala dlugo i kazde z nas znalazlo sobie w miedzyczasie innych partnerow,a mnie i rodzine w pl coraz mniej laczylo

------------
Większość historii zacznie się ( oby) tak : W skrócie....Emigracja nie wyklucza ortografii.

Krystian85 napisał:
[quote]Bdrozd napisał:
[quote]Szukają debilu co im treść będzie slala do wstawienia na stronie. Kilka pierwszych opowieści będzie wyssanych z palca a później jakoś się potoczy . a za ogłoszenia płacić trzeba debile[/quote
----------
Znowu ty prymitywny prowincjonalny lomie wylazles że swojej nory? Won stąd ![/quote]

To moze zacznij od siebie i postaraj sie pisac bez inwektyw, literowek itp ?
Sprobuj nam tu wszystkim pokazac jak to jest sie idealem we wszystkim co sie pisze i robi.
Pozniej bedziesz mial wszelkie prawa do krytyki i czepiania sie o wszystko i wszystkich.

Pozdrawiam cie cieplo [
------------
Joasiu,jesteś kobieta inteligentna która na pewno potrafi odróżnić wypociny pustego bufona od naturalnej i koniecznej obrony ( Ciebie też) przed kulturowym szlamem, który zaczyna zatapiac ten portal. Czytałas wcześniejsze posty tego B ? Chcesz tak uprawiać polskość?
Ja tym gardze chylac głowę przed fajnymi ludźmi,którzy tu też się pojawiaja- w tym i Ty.
Pozdrawiam jeszcze cieplej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
WujekJanek napisał:
Mom taki pomysl... Moze glupi i wielu osobom bardzo sie nie spodoba, ale i tak sie nim podziele...

Poczekajmy moze na pierwsze 2 czy 3 historie... No dobrze, poczekajmy chociaz na jedna... Ale poczekajmy i dopiero wtedy bierzmy sie za wylewanie na siebie na wzajem wiader z pomyjami...

Bo na razie nikt nic jeszcze nie napisal, ale od inwektyw juz w powietrzu gesto...

Jesli panujaca tu atmosfera jest odzwierciedleniem tego kim jest typisk Polakker i Norge, to jestem gleboko zasmucony

--------
Jan, nie wkurzaj mnie. Doskonale wiesz o co chodzi a zachowujesz się jak ten obserwator widzący, że na ulicy lump atakuje normalnego człowieka i krzyczysz: Panowie nie bijcie się proszę!!!
Przed lumpami trzeba się bronic - tu i teraz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Krtystian, to nie jest tak.
Jesli ide ulica i jakis zapijaczony menel ktorego pierwszy raz w zyciu na oczy widze belkocze jakies ku..wy i ch...je zlamane w narzeczu chrumkanym pod moim adresem, to po prostu traktuje go jak powietrze i po 2 do 3 sekund zapominam zarowno o nim jak i o calej sytuacji.

A Ty wdajesz sie w jakas dyskusje ze znanym z inteligencji dbrozdem czy jak mu tam. Krystian, no na Boga, PO CO?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Ja chetnie poczytalabym historie emigracji jednej z najbardziej zacietrzewionych osob tego forum, prawdziwego polaka, tropiciela prawdy i znawcy historii nieznanej- czyli cycka.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
171 Postów

(wsteczniak)
Stały Bywalec
DorHan napisał:
Ja chetnie poczytalabym historie emigracji jednej z najbardziej zacietrzewionych osob tego forum, prawdziwego polaka, tropiciela prawdy i znawcy historii nieznanej- czyli cycka.

Tego nie bedzie duzo, kilka zdan zaledwie. Sprobuje skreslic nieautoryzowana biografie.

Ogonowski - Narodzilech zes sie w podwroclawski wsi. Bylo nas wiela rodzenstwa. Od malenkosci trza bylo w polu i przy obrzadku pomagac to i z czasem do ksiazek bylo nielicho.

Dziecinstwo mijalo miedzy praca w polu i sluzeniem za ministranta w miejscowym kosciele. Wpirw to i sie przy maszach podobalo ino pozni ksiadz proboszcz cosik se mnie upodobal i kazali zostawac po mszy i dali sluzyc. Tako i po 8 klasach edukacje zem zakonczyl a i sluzbe bogu tyz.
Na gospodarce bylo nas galancie ludu to i ojce kazaly isc do rzemiosla, ino, ze ja zdolnosci zem nijakich nie wykazywal to i rzemiesliniki nijakiej ochotu co do mnie ni mialy. Tako i lata zlicialy. Piniendzy nie bylo ino zem onegdaj dziecow narobi co to ino jesc chcialy a pozytku nie wykazywaly.
Zle by sie to pewnikiem skonczylo, gdyby nie zdradzieckie rzady co to z owa UE sie zgadaly a i jezdzic do innych krajow zachecaly. Tako i my w roku panskim 2004 zabrawszy caly majatek w kilka ruskich samar zezmy za chlebem wyjechali.
Trafilim do Norwegii, a ze ludzie tu ufne tosmy im onego czasu wiela naklamali jakie to z nas fachowce, ino, ze nic to nie dalo bom jak juz prawil wpirw, ino na robocie w polu miol rozeznanie a i z inwentarzem roznakim.
Tego tu bylo nie za wiela, tosmy z moium uradzili, ze moze za sprzatacza oba bedziem robic.
Tako juz lat 10 zamiatam i ludzkie kible czyscim.

Nie powiem, piniondz uczciwy, dzieci czyste, w szkolach siedzo, ksiazek naznosily jakoby nie przymierzajac jaka biblioteko co to u nas w gminie byla. A ze takie zmyslne to pokazaly mi to cudo co to internetem zwio. Jak zem zmiarkowal, ze moga tam byc kim ino chce. to i siedza i pierdole glupody dnie cale, tak, ze nieraz slubna spac w sieni kazuje bo rozierdzona znacznie.

Ale co tam. Odkrylech, ze tam nic nie trza wiedzic, wsio mozna se sprawdzic i inne, znaczniejsze ludzie wnet odpowiedzi udzielo co to czlek jako wlasne przysposobi.

To i zyc bedziem, zemrzem w onej norwegii - i innych gdzie raki zimujo pokazem.

Rok panski 2015.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
wsteczniak napisał:
DorHan napisał:

Tego nie bedzie duzo, kilka zdan zaledwie. Sprobuje skreslic nieautoryzowana biografie.

Ogonowski - Narodzilech zes sie w podwroclawski wsi. Bylo nas wiela rodzenstwa. Od malenkosci trza bylo w polu i przy obrzadku pomagac to i z czasem do ksiazek bylo nielicho.

Dziecinstwo mijalo miedzy praca w polu i sluzeniem za ministranta w miejscowym kosciele. Wpirw to i sie przy maszach podobalo ino pozni ksiadz proboszcz cosik se mnie upodobal i kazali zostawac po mszy i dali sluzyc. Tako i po 8 klasach edukacje zem zakonczyl a i sluzbe bogu tyz.
Na gospodarce bylo nas galancie ludu to i ojce kazaly isc do rzemiosla, ino, ze ja zdolnosci zem nijakich nie wykazywal to i rzemiesliniki nijakiej ochotu co do mnie ni mialy. Tako i lata zlicialy. Piniendzy nie bylo ino zem onegdaj dziecow narobi co to ino jesc chcialy a pozytku nie wykazywaly.
Zle by sie to pewnikiem skonczylo, gdyby nie zdradzieckie rzady co to z owa UE sie zgadaly a i jezdzic do innych krajow zachecaly. Tako i my w roku panskim 2004 zabrawszy caly majatek w kilka ruskich samar zezmy za chlebem wyjechali.
Trafilim do Norwegii, a ze ludzie tu ufne tosmy im onego czasu wiela naklamali jakie to z nas fachowce, ino, ze nic to nie dalo bom jak juz prawil wpirw, ino na robocie w polu miol rozeznanie a i z inwentarzem roznakim.
Tego tu bylo nie za wiela, tosmy z moium uradzili, ze moze za sprzatacza oba bedziem robic.
Tako juz lat 10 zamiatam i ludzkie kible czyscim.

Nie powiem, piniondz uczciwy, dzieci czyste, w szkolach siedzo, ksiazek naznosily jakoby nie przymierzajac jaka biblioteko co to u nas w gminie byla. A ze takie zmyslne to pokazaly mi to cudo co to internetem zwio. Jak zem zmiarkowal, ze moga tam byc kim ino chce. to i siedza i pierdole glupody dnie cale, tak, ze nieraz slubna spac w sieni kazuje bo rozierdzona znacznie.

Ale co tam. Odkrylech, ze tam nic nie trza wiedzic, wsio mozna se sprawdzic i inne, znaczniejsze ludzie wnet odpowiedzi udzielo co to czlek jako wlasne przysposobi.

To i zyc bedziem, zemrzem w onej norwegii - i innych gdzie raki zimujo pokazem.

Rok panski 2015.

Dziekuje tobie za przyblizenie mi postaci cycka.
Teraz dopiero zrozumialam, iz cycek jest produktem swojego srodowiska.
Skarzysko-Kamienna plodzi ludzi "innych", niekoniecznie w pozytywnym tego slowa znaczeniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
141 Postów
Agata jackowska
(agataja)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Moja historia biednej emigrantki, napisana ku przestrodze szerokich mas kobiecych.

Jestem przepiekna Dorotka
I mam uroczego kotka
Rozumek u mnie malutki
Co ma fatalne skutki.

Do szkoly zadnej nie chodzilam
Wiec zawodu jakos nie zdobylam.
Kursy krawcowej dostalam od gminy w nagrodzie
Wiec wszyscy cieszyli sie w naszej zagrodzie.

Nikt w mej skalniackiej rodzinie jakos nie pracuje
Tylko sidzac na kanapie z luboscia NAV-uje
Tytan cycek w pocie czola haruje
I cala moja rodzine utrzymuje.
On placi tyle norweskich podatkow
Ze ja moge dostawac duzo nav-owskich dodatkow.

Wypada mi wiec cyckowi podziekowac
I wciaz nowe zasilki przyjmowac.

W Norwegii sie lubuje przez moja niewiedze
Byc moze dlatego, ze w domu wciaz siedze.
Nie wiem przeciez co dzieje sie w swiecie
Bo jestem wpatrzona w moje wlasne smiecie.

Niekiedy wychodze na ulice wroga
I wtedy wstepuje we mnie wielka trwoga
Wszyscy ciapaci i elementy naplywowe
Chca koniecznie kupowac me organy plciowe

Wciaz mysle namietnie czy mam wciaz chedozyc
Czy raczej me kobiece organy plciowe na polke odlozyc
Baterii brakuje w pobliskiem wiejskim sklepie
Wiec dildo i vibrator w szafie zdrowaski klepie.

Moj glupi skalniak wczera zazadal rozwodu
Choc nie podal lajza zadnego powodu
I tera juz trza mi na polska wioske zjechac
I kariere emigrantki Dorotki zaniechac.

Roku panskiego 2015.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
DorHan napisał:
Moja historia biednej emigrantki, napisana ku przestrodze szerokich mas kobiecych.

Jestem przepiekna Dorotka
...

Roku panskiego 2015.

Dzieki DorHan. Dzieki tobie widze, ze pisanie glupawych wierszykow to prawdopodobnie cecha narodowa, a nie indywidualna.
Kiedys bowiem, z okazji urodzin wspolpracownika obarczono mnie w pracy napisaniem wierszyka o solenizancie. Tez mi wtedy napisal wierszym w podobnym stylu i zdziebko niecenzuralny. I to byl pierwszy i ostatni raz, kiedy obarczono mnie w pracy takim odpowiedzialnym zadaniem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
119 Postów
Leon .
(benek22)
Początkujący
Dorotka wogole jest glupawa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok